Επίσκεψη Γερμανών Κοινοβουλευτικών στο Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στον Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας δεχθήκαμε επίσκεψη ομάδας κοινοβουλευτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας η οποία συνοδευόταν απο αντιπροσώπους Φιλανθρωπικών Οργανώσεων της Γερμανίας και από Γερμανούς μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας, κυρίως στη Μάνη, οι οποίοι πλέον αισθάνονται και Έλληνες.
Αντικειμενικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να δουν οι κοινοβουλευτικοί με τα ίδια τους τα μάτια το έργο του Κοινωνικού Ιατρείου στην Καλαμάτα και να πεισθούν ότι η βοήθεια που έρχεται από την Γερμανία μέσω των εθελοντών που κατοικοεδρεύουν στη Μάνη αλλά και των φορέων αλληλεγγύης από τη Γερμανία πηγαίνει σε καλά χέρια.
Οι επισκέπτες μας αρχικά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιατρείου, έθεσαν τα ερωτήματά τους και έλαβαν τις τις απαντήσεις που χρειάζονταν. Δήλωσαν ικανοποιημένοι από τους χώρους από την ανακατασκευή του κτιρίου, από τις εγκατάστασεις των ιατρείων απ’ τον εξοπλισμό και από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας του ιατρείου.

Ο γιατρός κύριος Γκεντ ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του μεταφραστή, μίλησε λίγο στον τύπο και ακολούθως ένας από τους βουλευτές, απάντησε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων που παρίσταντο.
Ακόλουθα το λόγο έλαβε ο γιατρός του ιατρείου Πουλόπουλος Τάσος ο οποίος απευθύνθηκε στα αγγλικά στους Γερμανούς φίλους μας, το κείμενο δε της ομιλίας και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά παρατίθεται παρακάτω.
Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκε λιτός μπουφές με προϊόντα από την μεσσηνιακή γη.

Η ομιλία του γιατρού Πουλόπουλου:

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου,
καλημέρα σας,

Σας καλωσορίζουμε στο κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας

θεωρούμαι υψίστη τιμή την επίσκεψή σας στο χώρο μας και πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταφέρουμε μέσω ημών στο γερμανικό λαό και στους Γερμανούς φίλους μας που κατοικούν σήμερα στην περιοχή μας τις βαθύτατες ευχαριστίες μας για την αλληλεγγύη τους στους συμπατριώτες μας της περιοχής μας.

Το ιατρείο μας δημιουργήθηκε το Μάιο του 2012 μέσα στις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα μας μετά την εγκατάσταση της οικονομικής κρίσης.

Σύνθημά μας ήταν και είναι να μην χάσουμε κανέναν άνθρωπο από έλλειψη ασφάλισης, συνεπως από έλλειψη περίθαλψης. Να μην χάσει κανείς την αξιοπρέπεια του να μην μείνει ή να μην νοιώσει κανείς μόνος του.

Η προσπάθεια είναι τελείως εθελοντική και στηρίχθηκε στις δυνάμεις του λαού και στην βοήθεια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και πολύ Γερμανοί και Αυστριακοί φίλοι μας.

Δεν επιδιώξαμε και δεν δεχθήκαμε βοήθεια από κανέναν κρατικό φορέα με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να αποσυνθέτεις με νόμους και διατάγματα τη δημόσια υγεία και από την άλλη μεριά να υποκρίνεσαι ότι προσπαθείς να αντίρροπήσεις με προσχηματική φιλανθρωπία εντός εισαγωγικών και με ψίχουλα τις ανάγκες των λαικών στρωμάτων που εξαθλιώνοντα, ανάγκες στην υγεία στην εργασία και στην παιδεία, που εκτός των άλλων και οι συνθήκες της ΕΕ αναγνωρίζουν σαν ανθρώπινα δικαιώματα θεμελιώδη για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη του πλανήτη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος του κράτους όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, να φροντίζει δηλαδή τους πολίτες του για τις στοιχειώδεις τουλάχιστον ανάγκες τους, έχει καταλυθεί με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Ακόμα και σε συνθήκες πολέμου, η κρατική μέριμνα για τους πολίτες φαντάζει καλλίτερη από την σημερινή.

Για τους σκοπούς μας υπολογίσαμε και στο τελευταίο σεντ των ανθρώπων του ελληνικού λαού και είναι αλήθεια ότι δεχθήκαμε σημαντική βοήθεια από αλληλέγγυους πολίτες της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και από πολλούς Γερμανούς φίλους της περιοχής μας οι οποίοι έχουν σταθεί με εκπληκτικά καλή διάθεση απέναντι σε αυτό το έργο. Τους ευχαριστούμε πολύ για την αλληλεγγύη τους και την αγάπη για τον λαό μας και με αυτη την ευκαιρία. Τους θεωρούμε αδέλφια μας.

Χωρίς την βοήθεια και την αλληλεγγύη αυτών των ανθρώπων το έργο μας θα ήταν πολύ δύσκολο.

Στο χρόνο που μεσολάβησε απο την ίδρυσή του το ιατρείο μας έχει δεχτεί πάνω από 1500 ασθενείς και έχει κανει περίπου 6000 με 7000 επισκέψεις, χωρίς οδοντιατρικές πράξεις και χωρίς τις παρακλινικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει.

Στην προσπάθεια συμμετέχει ένα ευρύ δίκτυο γιατρών της πόλης που βλέπουν εθελοντικά αςθενείς στο ιατρείο τους και πολλοί γιατροί του νοσοκομείου Καλαμάτας.

Και με την ευκαιρία αυτή οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την βοήθεια τους για τη συμπαράσταση.

Δίπλα στο ιατρείο λειτουργεί φαρμακείο το οποίο χρησιμεύει στο να δίνεις τους ασθενείς τα φάρμακα που μας προσφέρουν οι αλληλέγγυοι Έλληνες πολίτες και οι φίλοι μας της Ευρώπης.

Το έργο που επιτελεί το ιατρείο το χαρακτηρίζουμε εξαιρετικά σημαντικό. Αν και δεν μπορεί να λύνει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας, εντούτοις βοηθάει κυρίως στο να μην χάνουν οι άνθρωποι την αξιοπρέπεια τους.

Εντούτοις θα πρέπει να γίνει σαφές οτι δε μπορείς σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες οι οποίες χάθηκαν μέσα από την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θα πρέπει να σας αναφέρω εδώ ότι ανασφάλιστοι είναι πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες, οι άνεργοι είναι 1.700.000 και η κρίση δεν είναι ακόμα στην αιχμή της. Ο αριθμός των μεταναστών που και αυτοί χειμάζονται είναι απροσδιόριστα υψηλός. Τα ψυχιατρικά τρήματα και τα ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, καθώς και ειδικές κατηγορίες ασθενών έχουν πληγεί ανεπανόρθωπα. Οι νέοι, όσοι δεν έφυγαν, είναι άνεργοι, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σπίτι, χωρίς οικογένεια. Δεν άξιζε ο Ελληνικός Λαός, ο πιό σκληρά εργαζόμενος λαός της Ευρωπης σύμφωνα και με την Eurostat, τέτοιας τύχης.

Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει ενσκήψει τελευταία είναι η διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας με πρόσχημα την μεταρρύθμιση.
Αυτή η πίεση στην κοινωνία έχει χεροτερέψει τα πράγματα σε σημείο που και οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να πληρώσουν γιατρό και φάρμακα. Και έχει μεταφερθεί αυτή η πίεση στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν επιθυμώ να σας κουράσω περισσότερο. Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει τι έφταιξε και μόλις περάσει το πρώτο σόκ θα κάνει τα κουμάντα του. Αυτό όμως που θεωρεί πολύτιμη βοήθεια από τους παριστάμενους αξιότιμους Βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου, τους αντιπροσώπους του Γερμανικού Λαού, είναι να μεταφέρουν κατ’ αρχήν στο Λαό τους τα βαθύτατα αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης και ευγνωμοσύνης του λαού της περιοχής μας καθώς και τις ευχαριστίες του για την συμπαράστασή τους στην παρούσα κρίση.

Επιθυμεί επίσης της ανάδειξη του προβλήματος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο με στόχο όχι την κρατική βοήθεια, αλλά την συνειδητοποίηση ότι σε αυτό τον δύσκολο δρόμο συμπορευόμαστε. Ο αγώνας μας κατά της κρίσης και των αιτιών που την προκαλούν είναι κοινός, και οι αγορές είναι βέβαιο, ότι δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν και το Γερμανικό Λαό και τους άλλους Ευρωπαικούς λαούς για να γεμίσουν τις φούσκες των «bankster statistics» και των τρισεκατομμυρίων εικονικού ή χάρτινου χρήματος που ισχυρίζονται ότι «παρήγαγαν», για να μην καταρρεύσουν αυτοί.
Ζητά από τους παρόντες βουλευτές να μεταβιβάσουν στην Γερμανική Κυβέρνηση την επιθυμία του Ελληνικού Λαού για την Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και για την αναθεώρηση της σημερινής πολιτικής λιτότητας εις όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Κύριοι Βουλετές, ακόμα μιά φορά σας καλοσωρίζω στον τόπο μας και σας ευχαριστώ εκ μέρους των εθελοντών του Ιατρείου μας για την τιμή της επίσκεψής σας.
Ευχαριστώ θερμά.

Το κείμενο που εκφωνήθηκε:

Honourable Members of the Bundestag,
Good afternoon,

Welcome to the Solidarity Clinic of Kalamata

We consider a great honor your visit to our Clinic and an excellent opportunity to express, through Υou, our deepest gratitude to the German people and our German friends currently residing in our region for their solidarity with our people.

Our clinic was established in May 2012 in the middle of the humanitarian crisis which occurred in our country because of the economic crisis.

Our motto was, and remains so, not to lose any person from lack of insurance, therefore from lack of medical care. No one to lose his dignity, not one person be or feel alone.

The effort is completely voluntary and relies on the will and work of the people and the help and solidarity of Greeks and Europeans, including many Germans and Austrians friends.

We did not seek and even refused help from any government entity on the grounds of reason that it is not possible on the one hand to decompose, with laws and decrees, public health and on the other hand to pretend to try to counteract with ostensible charity and crumbs the needs people that impoverish, are lead to unemployment, lack of health and education, such losses that, among other organizations, the treaties of the EU recognize as fundamental human rights for every human being on the planet.

It should be understood that the role of the state as we knew it until today, to ensure that citizens needs are met for at least a decent minimum, is catalyzed with unprecedented brutality. Even in conditions of war, government concern for citizens has been better than today.

For our purposes we relied even to the last cent of Greek people and it is true that we have received substantial assistance from citizens in solidarity from Germany, Austria and other European countries and many German friends in our region who have stood with amazingly good disposition towards this effort.

We thank them very much for their solidarity and love for our people, once more, with this opportunity. They must know that we consider them our brothers. Without the help and solidarity of these people our work would have been absolutely difficult.

In the time that elapsed from its foundation, our clinic has received over 1500 patients and has made ​​about 6000-7000 visits without dental and laboratory examinations counted.

In this effort, a wide network of doctors is involved who see voluntarily patients in their office in the city and many doctors of Kalamata hospital.

On this occasion we thank them also for their assistance and their participation in the project.

Next to the clinic operates a pharmacy which serves to give patients the medications that are offered in solidarity by Greek citizens and our friends in Europe.

The work of the clinic is characterized extremely important. Although there may be no solutions to many problems that were created by gaps in the public health system, the clinic mainly helps people not to lose their dignity.

However it should be clearly born in mind that it can in no way replace the services that were lost through the dismantling of the public health system.

We should mention here that the uninsured are more than 3 million Greeks, the unemployed is 1.700,000 and the crisis is not yet at its peak. The number of immigrants who are also suffering, probably larger than indigenous people are undefinendly high.

The mental institutions and institutions of social care for people with disabilities and special patient are affected irreparably.

Young people who have not yet immigrated are unemployed, without health care, without a home, without a family. In any case, we have here at least one lost generation. It is not worth for the Greek people, the most hard-working people of Europe in accordance with the Eurostat, such a bad fortune.

An important issue that occurs these days is the dissolution of primary health care system on the pretext of reform.

This pressure on society has worsened things to the point that even insured patients cannot pay the doctor and medications. And much of this pressure has been transferred on Social Solidarity structures.

I do not want to bore you more. The Greek people know what went wrong and, right after the first shock goes by, they will manage their way. But what we consider valuable help from you, Honorable Members of the German Parliament, the representatives of the German People, is mainly to transfer to your People the deepest feelings of friendship, solidarity and gratitude of the people of our region and our thanks to their support in this crisis.

We also wish You to highlight the problem in the German Parliament with main objective not State Aid, but the realization that in this difficult road our people walk together. Our struggle against the crisis and its causes is common, and markets, and this is more than certain, will not hesitate to destroy the German people and the other peoples of Europe to fill the bubbles of «bankster statistics» of trillions of virtual or paper money allegedly «produced», so they will not collapse themselves.

We plead You to pass to the German Government Greek People’s desire for a Europe of solidarity and equal rights of citizens, and for revision of the current policy of austerity for the benefit of European citizens.

Honorable Members of the Bundestag I once more welcome you to our country and thank you on behalf of the volunteers of our clinic for the honor of your visit.

Thank you for your patience and your time.

Advertisements
This entry was posted in ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Bookmark the permalink.