ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΚΑΛ

Με μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετική διάθεση, πραγματοποιήθηκε  στην ταράτσα του κτιρίου της σχολής στο Παλαιό Νοσοκομείο η προγραμματισμένη συνάντηση των εθελοντών του ΔΙΚΑΛ, για την υποδοχή της χειμερινής περιόδου των εργασιών του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΔΙΚΑΛ, έφερε ο καθένας φαγητά που έφτιαξε στο σπίτι του, τα απλώσαμε σε πρόχειρο μπουφέ, και μεταξύ κεφτέ και φουρνιστών γιγάντων, με λίγο τοπικό κρασάκι, γνωριστήκαμε με τους καινούργιους φίλους και  πάνω στην εξαιρετικά καλή συζήτηση πέσανε και κάποιες καταπληκτικές ιδέες.

Την εισαγωγή στη συζήτηση έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΔΙΚΑΛ κ. Φένια Εξακουστίδου, η οποία ανέλυσε ακόμα μια φορά τους σκοπούς του συλλόγου και τα μέσα που χρησιμοποιεί. Έκανε σύντομη αναφορά στις διαδικασίες και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης μας, και σημείωσε ιδιαίτερα ότι η δουλειά που κάνει το Ιατρείο και ο Σύλλογος Φίλων ΔΙΚΑΛ με το υποστηρικτικό προσωπικό, τελικώς απευθύνονται όχι μόνο στην Σωματική και Ψυχική υγεία των ανέργων και ανασφάλιστων, αλλά προστίθεται στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ακόμα και στη γραφειοκρατική διευκόλυνση κυρίως σε σχέση με τα ασφαλιστικά ζητήματα. Σε αυτό βοηθάνε όλοι, και οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους φορείς. Μας ανακοίνωσε ότι το Οδοντιατρείο είναι απολύτως έτοιμο και αρχίζει την προσεχή εβδομάδα. Έκλεισε ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους και για την πολύτιμη προσφορά τους.

Ο κος Γιάννης Μούντανος τόνισε ότι δεν έχουμε την αρωγή του Δήμου και ότι υπάρχουν πινακίδες που έχουν φτιαχτεί από την αρχική φάση των εργασιών για την ίδρυση του Ιατρείου, τις οποίες δεν επιτρέπει ο Δήμαρχος να τοποθετηθούν. Ζήτησε να επιμείνουμε στις δράσεις μας, ώστε να μην πεινάσει, να μην αρρωστήσει και κυρίως να μην χάσει την ζωή του κανένας συμπολίτης μας λόγω της κρίσης και της φτώχειας.

Ο κος Αναστάσιος Πουλόπουλος στάθηκε στην ανάγκη γνωστοποίησης της ύπαρξης του Ιατρείου στις γειτονιές και στους χώρους που κινούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Φίλων του ΔΙΚΑΛ, και της συλλογής φαρμάκων και χρημάτων για την υποστήριξη των ασθενών. Τόνισε την ανάγκη σταθερής, μικρής και συνεχούς προσφοράς από τους πολλούς, και βέβαια αν κάποιος μπορεί, περισσότερα.  Τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλά φιλανθρωπία, αλλά βαθειά πολιτική, δημοκρατική πρακτική. Είναι η αμοιβαία συμπαράσταση και συμπαράταξη των αδυνάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι πράξη ισότητας και αδελφοσύνης. Εν ολίγοις, είναι λαϊκός πολιτισμός και υγιής στάση ζωής.

Σχετικά με την μάλλον αρνητική αρχική στάση του Δημάρχου για το εγχείρημα, επιβεβαίωσε ότι πράγματι, αυτή ήταν η εντύπωση που έμεινε σε όλους μας. Παρ’ όλα αυτά, από τη μεριά του Ιατρείου Αλληλεγγύης, και με πρωτοβουλία μας, προκειμένου να είναι αποδοτική τα μέγιστα η προσπάθεια ανακούφισης των ανασφάλιστων της πόλης και της περιοχής, ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να συσταθεί συντονιστικό όργανο υπό την εποπτεία της αρμόδιας αντιδημάρχου να αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες όλων των εθελοντικών οργανώσεων. Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε θετικά και η προσπάθεια συντονισμού έκανε τα πρώτα της, δύσκολα είναι η αλήθεια, βήματα. Θα φροντίσουμε, οι φορείς που συμμετέχουμε στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, να πάρει και να διατηρήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τα μέλη και οι φίλοι στις τοποθετήσεις τους πρότειναν τρόπους επίλυσης διαδικαστικών και ουσιαστικών προβλημάτων, και δήλωσαν αποφασιστικά αλληλέγγυοι με κάθε άνεργο και ανασφάλιστο.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους παριστάμενους τα grafiti του φίλου Κώστα Λούζη τα οποία  συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν ευμενώς και επαινέθηκαν για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και συμβολική τους αξία. Συζητήθηκε, με την ευκαιρία, η πολιτιστική παρέμβαση στον τομέα της αλληλεγγύης και αντίστροφα.

Ήταν, εν ολίγοις, μια ευχάριστη και παραγωγική βραδιά σε κλίμα αλληλεγγύης και ενθουσιώδους διάθεσης για προσφορά. Πήραμε όλοι το κουράγιο και την δύναμη που μας χρειάζεται, για ένα δύσκολο – σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις- χειμώνα.

Καλή Δύναμη και Αντοχή σε όλους!

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.