ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 15.5.2012

Συνέντευξη τύπου 15/5/2012
Έναρξη λειτουργίας Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας
Αμφιθέατρο Νοσηλευτικής Σχολής Παλαιού Νοσοκομείου

Αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστώ κατ’ αρχήν για την παρουσία σας στη συνέντευξη τύπου. για την έναρξη λειτουργίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας Ή συμβολή των μέσων επικοινωνίας θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική στην διάδοση των αρχών και του τρόπου λειτουργίας του Ιατρείου καθώς και των δικτύων που το υποστηρίζουν. Δηλαδή του δικτύου των ελευθεροεπαγγελματιών και νοσοκομειακών γιατρών και οδοντιάτρων που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της περίθαλψης καθώς και του δικτύου των φίλων του εγχειρήματος οι οποίοι υποστηρίζουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο (εθελοντική εργασία και πόρους κάθε είδους).

Ευθύς εξ αρχής θέλω να τονίσω ότι το εγχείρημα υποστηρίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ενώ ευελπιστούμε και στην ουσιαστική συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ας δούμε λίγο πως οργανώνεται το εγχείρημα. Στο κτίριο της Νοσηλευτικής σχολής στον περίβολο τού παλιού Νοσοκομείου, με είσοδο από την Αγίου Δημητρίου και Οινουσών στεγάζεται το κοινωνικό Ιατρείο με τις υπηρεσίες του. Προβλέπεται παθολογικό Ιατρείο, χειρουργικό, παιδιατρικό, οδοντιατρείο και χώρος φαρμακείου. Αυτοί οι χώροι είναι έτοιμοι και λειτουργικοί.

Στο χώρο επίσης λειτουργεί γραμματεία για τον συντονισμό όλων των δράσεων του ιατρείου και τα ιατρεία υποστηρίζονται από νοσηλευτική υπηρεσία του παρέχεται εθελοντικά μέσω του Συλλόγου Νοσηλευτριών. Το ιατρείο θα λειτουργεί και ως πρωτοβάθμια ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα, αλλά και ως κέντρο συντονισμού για την προσυνεννοημένη εξέταση ασθενών με ειδικά προβλήματα από τους συναδέλφους
ιατρούς και οδοντίατρους της πόλης μας και και της περιοχής μας, αλλά και τού Νοσοκομείου και των ΚΥ.

Φιλοδοξούμε το Δίκτυο των συνεργαζομένων Ιατρείων να καλύψει όλη την Μεσσηνία. Ήδη υπάρχουν συνάδελφοι γιατροί από άλλες πόλεις πού συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Το Ιατρείο και το δίκτυο συνεργαζομένων Ιατρών θα προσφέρει υπηρεσίες ουσιαστικές και όσο το δυνατόν καλλίτερες. Το μόνο μέτρο περιορισμού τους προφανώς είναι η ύπαρξη πόρων (φαρμάκων και υλικών). Για που το χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη όλων.

Το ιατρείο έχει ήδη εξοπλιστεί κατά μεγάλο μέρος, αλλά μας χρειάζονται ακόμα υλικά. Εκείνο όμως πού έχει ανάγκη είναι φαρμακευτικό υλικό. Σ’ αυτό τον τομέα, επιθυμούμε την έντονη υποστήριξη όλων. Θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Κοινωνικό Φαρμακείο, από δωρεές εταιρειών και ιδιωτών καθώς και βοήθεια από τις οργανώσεις τού Ερυθρού Σταυρού, των οργανώσεων ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, άλλων Ιατρείων Αλληλεγγύης πανελλαδικά και κάθε οργάνωσης ή συλλόγου που στοχεύει στην ανακούφιση του λαού.

‘Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι τί είδους υπηρεσίες προσφέρουμε ή φιλοδοξούμε να προσφέρουμε ή μπορούμε να προσφέρουμε και σε ποιούς.
Η ομάδα-στόχος των υπηρεσιών αλληλεγγύης του Ιατρείου, και των φίλων του είναι οι ανασφάλιστοι και αποκλεισμένοι κοινωνικά όλων των στρωμάτων. Αυτοί που στερούνται πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους.

Παρακαλούμε να γίνει σαφές, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι το Ιατρείο δεν βλέπει ασφαλισμένους κανενός ταμείου (τώρα ΕΟΠΥΥ) ακόμα και τους έχοντες απορία (Νοσοκομείο). Επίσης δεν συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ ή άλλα ταμεία. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει επείγοντα. Τα επείγοντα οφείλουν να τρέπονται προς το Νοσοκομείο χωρίς χρονοτριβή. Οι υπηρεσίες, είναι αυτονόητο ότι παρέχονται δωρεάν. Το φάρμακο χορηγείται δωρεάν από το Φαρμακείο τού Ιατρείου, εφ’ όσον υπάρχει, με την ευθύνη των φαρμακοποιών του Δικτυού.

Ακόμα μια φορά, και δημόσια, απευθύνουμε έκκληση στο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναλάβει τη λειτουργιά του Φαρμακείου του Ιατρείου Αλληλεγγύης. Δεν είναι ώρα για ανεξάρτητες δράσεις, όσο και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Το πρόγραμμα λειτουργίας του Ιατρείου είναι:
Γραμματεία: Κάθε πρωί και Σάββατο 8:30-13:00
Παθολογικό Ιατρείο: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 9:00 -13:00
Παιδιατρικό: Παρασκευή 8:30-10:00

Τα Ιατρεία ειδικοτήτων των ελευθεροεπαγγελματιών δέχονται με προσυνεννόηση που την αναλαμβάνει η γραμματεία και για την εξέταση απαιτείται παραπεμπτικό από το Ιατρείο Αλληλεγγύης. Στην πορεία, και, ανάλογα με τις ανάγκες, θα αναπτύσσεται η λειτουργία και με άλλους γιατρούς. Θα σας ανακοινώνεται κάθε μεταβολή ευθύς ως συμβαίνει.

Η επικοινωνία με το Ιατρείο γίνεται στο τηλέφωνο τής γραμματείας που είναι το 27210- 89840 και στο email: dikalkalamata@gmail.com

Πριν κλείσω θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν στο εγχείρημα με μεράκι και δαπάνη προσωπικού κόπου, χρόνου και χρημάτων. Να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες της πόλης μας που έβαλαν υλικά και εργασία για την επισκευή και τον εξοπλισμό του κτιρίου. Τους γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τεχνικούς, μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες από την πόλη που έκαναν το εγχείρημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσωπικό τους στοίχημα.Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στην παρούσα φάση. Πολλοί προτιμούν την ανωνυμία, αλλά ή δημόσια και ονομαστική ευχαριστία θα ακολουθήσει.

Πρέπει να ζητήσω επίσης την αμέριστη βοήθεια απ’ όλους για την επιτυχία που εγχειρήματος. Η προσπάθεια γίνεται για εμάς, τα παιδιά μας, τους φίλους, μας τούς δίπλα μας.

Μακάρι να μην χρειάζονταν.
Μακάρι να ήταν όλη η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ένα κακό όνειρο.
Μακάρι να συναντιόμαστε για να παίξουμε σκάκι ή μπιρίμπα.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Και όλοι χρειάζονται σ’ αυτόν τον αγώνα.

Θα ακολουθήσει τοποθέτηση από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κύριο Μιχαήλ, από τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Χρονόπουλο και από την κα Εξακουστίδου, κοινωνική λειτουργό και εκπρόσωπο των φίλων του δικτύου των Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας.

Ευχαριστώ

Advertisements
This entry was posted in ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Bookmark the permalink.