Αρχική

logo_sampleΤον Φεβρουάριο του 2012 με πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας συνάντηση συντοπιτών μας, που πίστευαν ότι ήταν και θα γινόταν πιο αναγκαία στο μέλλον η δημιουργία ενός Δικτύου Ιατρείων, που θα απευθυνόταν σε ανασφάλιστους και άνεργους συμπολίτες μας, Έλληνες και μετανάστες.

Από την συνάντηση αυτή προκύπτει η ανάγκη συγκρότησης μιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Καλαμάτα αλλά και ενός Δικτύου Ιατρείων Αλληλεγγύης σε επίπεδο νομού, που θα μπορούσε, αν ήταν ανάγκη, να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι είχαν βρεθεί ή υπήρχε κίνδυνος να βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των κρατικών Προνοιακών Δομών.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας κάλεσε σε ανοικτή συζήτηση το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, επαγγελματίες, επιστήμονες και πολίτες που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.

Σε αυτήν την συνάντηση παρευρέθηκαν επαγγελματίες όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι αλλά και νομικοί, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εργάτες και τεχνίτες, μηχανικοί πληροφορικής και προγραμματιστές, γραφίστες, εθελοντές για γραμματειακή υποστήριξη και όσοι μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την συνάντηση είναι εντυπωσιακή. Πολίτες εθελοντές από όλους τους συναφείς προς τον Τομέα Υγείας κλάδους αλλά και άλλοι επιστήμονες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι από όλο το κοινωνικό φάσμα της περιοχής μας, δηλώνουν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενδυναμωμένη επιτείνει την προσπάθειά της να στήσει το Ιατρείο Αλληλεγγύης στην πόλη μας και επιχείρησε να εξασφαλίσει στήριξη, πόρους αλλά και χώρο στέγασης.

Συνάντησε τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών δηλ. το Δήμαρχο κον Παν. Νίκα, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κο Μπέζο, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κο Τσώνη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Αδαμόπουλο κ.ά και ζήτησε την βοήθειά τους για την ανεύρεση χώρου και πόρων.

Ο Δήμαρχος μετά από διαπραγματεύσεις παραχώρησε στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας μέρος του διώροφου κτιρίου που λειτουργεί η Σχολή Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας στην Αθηνών, προκειμένου να στεγαστεί το Ιατρείο.

Με μια πρωτοφανή προσφορά δυνάμεων και υλικών το ερειπωμένο κτίριο αναμορφώθηκε και με σεβασμό, από τους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, στη διατήρηση του αρχιτεκτονικού ρυθμού του κτιρίου ολοκληρώνεται η επισκευή του.

Παράλληλα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την δικηγόρο και εθελόντρια του Δικτύου κα Έφη Πουλοπούλου, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο για έγκριση το ψηφισμένο από Συνέλευση καταστατικό για την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας που απέκτησε, τελικώς, νομική υπόσταση τον Ιούλιο του 2012.

Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΣΥΛΛΟΓΟΣ) και με την απόφαση του Πρωτοδικείου, απέκτησε την αρχική Διοικούσα Επιτροπή.

Βασικός σκοπός του ΣΦΔΙΚΑΛ είναι να στηρίζει και να ενισχύει με κάθε τρόπο και μέσο την λειτουργία και τις δράσεις του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.

Στις 18 Ιουλίου του 2012 η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάλεσε την πρώτη Γενική Συνέλευση για τις 25η Ιουλίου, όπου έγινε η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου για την μέχρι τότε δράση της Επιτροπής και ακλούθησαν αρχαιρεσίες.

Από την εκλογική διαδικασία προέκυψε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και η Εξελεγκτική Επιτροπή.

Σήμερα, ο Σύλλογος αριθμεί 55 μέλη (Νοέμβριος 2012).