Κανονισμός Λειτουργίας Δικτύου Ιατρείων

Τί μορφή θα έχει το Ιατρείο Αλληλεγγύης;
Το έχουμε συλλάβει ως Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θα αποτελείται από ένα κεντρικό συγκρότημα, που με την ευγενή προσφορά του Δημάρχου και το Δ/τή του Νοσοκομείου, έχει γίνει στο κτίριο της σχολής του Νοσοκομείου. Συνεργάζεται με Ιατρεία και εργαστήρια αυτοαπασχολούμενων εξειδικευμένων εθελοντών γιατρών πού θα προσφερθούν να συμμετέχουν στο Δ.Ι.ΚΑΛ.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι γιατροί της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας, αθόρυβα και σεμνά ήδη εξυπηρετούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στα Ιατρεία τους. Γίνεται προσπάθεια, όμως, η προσέγγιση του προβλήματος να γίνει πιο οργανωμένα και σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερης, συνολικότερης και πλαισιούμενης από εθελοντές προσφοράς.

Γίνεται προσπάθεια να γνωρίζει η κοινωνία ότι στην ανάγκη της, έχει και αυτή την εναλλακτική λύση, η οποία της προσφέρεται κοινωνικά συγκροτημένη και όχι στη βάση μιας οιονεί φιλανθρωπίας, ή οποία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και προσβλητική της αξιοπρέπειας ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν αυτάρκεις κοινωνικές και οικονομικές μονάδες και τώρα αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια.

Είναι Κοινωνική Αλληλεγγύη, που κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια προστασίας της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας μας ως κοινωνίας.

Είναι ή απάντηση όλων μας στην κρίση και στις ανάγκες, είναι ή απάντηση και η παιδαγωγός δύναμη για νέα κοινωνική συνείδηση.

Ποιοι στηρίζουν το Δίκτυο;
Το δίκτυο στηρίζουν οι εθελοντές μας, όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων και όλων των κοινωνικών, επιστημονικών και λαϊκών δυνάμεων. Όλοι οι τοπικοί φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε και όλους όσους προσκαλούμε και με αυτή εδώ την δημόσια επίκληση. Εν δυνάμει όλη η Κοινωνία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Οι πόροι του Δικτύου:
Εθελοντική προσφορά κατ’ αρχήν και δωρεές σε είδος από οποιονδήποτε. Για την διαχείριση της υποστηρικτικής προσπάθειας συστήθηκε σωματείο φίλων του Δικτύου Ιατρείων το καταστατικό του οποίου είναι στις διαδικασίες για το πρωτοδικείο. Σύντομα θα κληθούν να γίνουν μέλη αυτού του Σωματείου, όσοι φυσικά θέλουν.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα ότι το σωματείο έχει υποστηρικτικό ρόλο. Το δίκτυο ιατρείων οργανώνεται και το διαχειρίζονται οι εθελοντές γιατροί, οδοντίατροι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας, με την καθοδήγηση και βοήθεια της γενικής τους συνέλευσης.

DSC_0050 (Medium)

Τι ΔΕΝ κάνει το δίκτυο:
1) Το δίκτυο ΔΕΝ προβάλλει κανέναν. Όλοι οι εθελοντές έχουν ισότιμη παρουσία και λόγο στο εθελοντικό δίκτυο. Μπορούν να ξεχωρίσουν μόνο από το μέτρο της προσφοράς τους, αλλά και οποιαδήποτε προσφορά είναι ξεχωριστή και αναγκαία. Οι εθελοντές δίνουν από το υστέρημα τους χωρίς φιλοδοξίες με μόνη τους ανταμοιβή την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανάγκης υπέρ της οποίας κινούνται.

2) ΔΕΝ υποκαθιστά τις ευθύνες της οργανωμένης πολιτείας. Δεν δικαιολογούμε αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, και εργαζόμαστε και μεις μαζί με όλους τους πολίτες να την αντιστρέψουμε. Θεωρούμε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε αντιστροφή της κατάστασης είναι η ανάπτυξη μηχανισμού προστασίας του λαού. Σηκώνουμε τα μανίκια, λοιπόν, και βλέπουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια ζωή, ούτε μια ψυχή, ούτε την αυτοεκτίμηση κανενός, απλά και μόνο επειδή περιμένουμε από τους άλλους. Οι κοινωνίες κινούνται με την συνέργεια όλων των κοινωνικών δυνάμεων στις κρίσεις και τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε δυστυχώς είναι τέτοια.

3) ΔΕΝ πρόκειται περί «φιλανθρωπίας». Οι εθελοντές είναι ασφαλώς εξαιρετικά φιλάνθρωποι, με την κυριολεξία του όρου.

Από την άλλη βρίσκονται στον αντίποδα της τρέχουσας έννοιας της φιλανθρωπίας, κατά την οποία κάποιοι μπορούν να δώσουν από το πλεόνασμά τους στους έχοντες ανάγκη. Οι εθελοντές που απαρτίζουν αυτό το σχήμα δεν έχουν άλλα πλεονάσματα από την αγάπη τους για την κοινωνία και την διάθεσή τους να προσφέρουν μέρος από τον προσωπικό τους χρόνο και την προσωπική τους ενέργεια για την ευόδωση των σκοπών τους.

Είναι συνειδητοί κοινωνικοί εργάτες και η αλληλεγγύη την οποία πρεσβεύουν είναι απολύτως συνειδητή επιλογή. Προσφέρουν αυτά που μπορεί ο καθένας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέου τύπου κοινωνικής συμπεριφοράς, της κοινωνίας της αλληλεγγύης.

4)  ΔΕΝ πρόκειται να στερήσει τα εισοδήματα κανενός επαγγελματία. Απευθύνεται σε άνεργους ανασφάλιστους και κοινωνικά και υγειονομικά αποκλεισμένους. Δεν βλέπει ασφαλισμένους κανενός ταμείου, ακόμα και του ταμείου απορίας, και δεν συνταγογραφεί για τα ταμεία.

Δυστυχώς, όλοι ξέρουμε ότι, αυτοί οι άνθρωποι, κάθε μέρα και περισσότεροι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους από μόνοι τους.

Καλούμε λοιπόν όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν να το δηλώσουν. Να δηλώσουν τι δουλειά μπορεί να προσφέρει έκαστος και τι μπορεί να προσφέρει από ιατροφαρμακευτικό υλικό. Να γραφτούν μέλη στο Σωματείο Φίλων του ΔΙΚΑΛ.

Χρειαζόμαστε, εκτός από τους γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την διαχείριση των ασθενών, και τους δημοσιογράφους για την προπαγάνδιση της λειτουργίας του ιατρείου και την διάχυση των πληροφοριών, μεταφραστές για τις ανάγκες επικοινωνίας με άτομα που δεν γνωρίζουν Ελληνικά ή Αγγλικά, εργάτες και τεχνίτες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των κτιρίων του ιατρείου, γραφίστες για την οπτικοποίηση των ιατρικών και άλλων πληροφοριών μηχανικούς και αρχιτέκτονες, νομικούς, και ασφαλώς την υλική και ηθική συμπαράσταση των φορέων και των πολιτών για ιδιαίτερες ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν.

DSC_0041 (Medium) DSC_0040 (Medium)