Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι μορφή θα έχει το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Αποτελείται από ένα κεντρικό συγκρότημα, που με την ευγενή προσφορά του Δημάρχου και το Δ/τή του Νοσοκομείου, έχει γίνει στο κτίριο της σχολής του Νοσοκομείου. Συνεργάζεται με Ιατρεία και εργαστήρια αυτοαπασχολούμενων εξειδικευμένων εθελοντών γιατρών πού  προσφερθούν να συμμετέχουν στο Δ.Ι.ΚΑΛ.

Ποιοι στηρίζουν το Δίκτυο;
Το δίκτυο στηρίζουν οι εθελοντές μας, όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων και όλων των κοινωνικών, επιστημονικών και λαϊκών δυνάμεων. Όλοι οι τοπικοί φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε και όλους όσους προσκαλούμε και με αυτή εδώ την δημόσια επίκληση. Εν δυνάμει όλη η Κοινωνία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Από που προέρχονται οι πόροι του Δικτύου;
Εθελοντική προσφορά κατ’ αρχήν και δωρεές σε είδος από οποιονδήποτε. Για την διαχείριση της υποστηρικτικής προσπάθειας συστήθηκε σωματείο φίλων του Δικτύου Ιατρείων το καταστατικό του οποίου είναι στις διαδικασίες για το πρωτοδικείο. Σύντομα θα κληθούν να γίνουν μέλη αυτού του Σωματείου, όσοι φυσικά θέλουν.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα ότι το σωματείο έχει υποστηρικτικό ρόλο. Το δίκτυο ιατρείων οργανώνεται και το διαχειρίζονται οι εθελοντές γιατροί, οδοντίατροι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας, με την καθοδήγηση και βοήθεια της γενικής τους συνέλευσης.

Ποιοι μπορούν να επισκεφτούν και να εξεταστούν στο Ιατρείο;
Όλοι όσοι είναι ανασφάλιστοι. Οι γιατροί και οδοντίατροι του ιατρείου, με εξαιρετική προθυμία, εξετάζουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, τους ασθενείς που αποτελούν ομάδα-στόχο της προσπάθειά μας δηλαδή τους μόνιμους ή εποχιακούς κατοίκους της περιοχής μας που έχουν αποκλειστεί από τις δημόσιες δομές πρόνοιας, όπως το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μπορεί το Ιατρείο να συνταγογραφεί φάρμακα;
Όχι, καθώς οι εξεταζόμενοι δεν διαθέτουν Βιβλιάριο Υγείας και Ασφαλιστικό Φορέα. Όσα φάρμακα διατίθενται προέρχονται από δωρεές/προσφορές πολιτών.

Τι έγγραφα χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να επισκεφτεί το Ιατρείο;
Ο πολίτης που επιθυμεί να εξεταστεί στο Ιατρείο χρειάζεται να προσκομίσει μια βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα πως έχει διακοπεί η ασφάλισή του ή μια υπεύθυνη δήλωση από το ΚΕΠ πως είναι ανασφάλιστος. Επίσης, οι ανασφάλιστοι κατά την προσέλευσή τους θα πρέπει να προσκομίσουν:
1) ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ώστε να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους
2) βιβλιάριο υγείας, το οποίο έχει λήξει
3) κάρτα ανεργίας, η οποία έχει λήξει

Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής; Πρέπει να είναι μόνο ιατρός/οδοντίατρος;
Οι εθελοντές του Ιατρείου ΔΕΝ είναι μόνο ιατροί/οδοντίατροι/νοσηλευτές. Αν λοιπόν κάποιος γνωρίζει κάποια εργασία ή τέχνη, αν διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις ή ικανότητες, ή απλά αν έχει διάθεση να βοηθήσει στην προσπάθειά μας είναι ευπρόσδεκτος!
Στην διαδικτυακή μας σελίδα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την ηλεκτρονική αίτηση εθελοντισμού και να συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Στην συνέχεια οι εθελοντές του Ιατρείου θα έρθουν σε επαφή μαζί του και θα συζητήσουν πως και που μπορεί να βοηθήσει το Ιατρείο.

Αν κάποιος έχει στο σπίτι του φάρμακα και υγειονομικό υλικό που δεν χρησιμοποιεί, μπορεί να το προσφέρει στο Ιατρείο; 
Βεβαίως και μπορεί να το προσφέρει! Το Ιατρείο διαθέτει φάρμακα και υγειονομικό υλικό που δίδεται στους ασθενείς του. Το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προέρχεται από τις ευγενικές δωρεές πολιτών. Αν κάποιος πολίτης -ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι εθελοντής- διαθέτει φάρμακα και υγειονομικό υλικό που δεν χρειάζεται και ΔΕΝ έχει λήξει, μπορεί να το φέρει στο Ιατρείο. Κάποιοι συμπολίτες μας το έχουν πραγματικά ανάγκη!